ekożywność

czwartek, 05 lutego 2015

"Biżuteria jest wykonana ręcznie z 100% naturalnej bawełny. Ma zdobić i żywić – truskawkami, winogronami, borówkami czy pomidorkami."

 Więcej - ogrodwcentrum.pl

wtorek, 09 września 2014
czwartek, 10 kwietnia 2014

Tydzień Weganizmu (5-12 kwietnia 2014 r.) trwa - święto przyjaźni ze zwierzętami, zdrowia i jedzenia - więcej tutaj!


wtorek, 08 kwietnia 2014

                                                            7. Uprawiaj własne warzywa i owoce

                                                            8....

                                                            9....


poniedziałek, 10 lutego 2014

Autorką ilustracji 'Dangerous Pesticides' jest Megan O'Connell:

 

poniedziałek, 20 stycznia 2014
piątek, 12 lipca 2013
wtorek, 12 lutego 2013

 
Podróżowanie owoców powoduje zanieczyszczenie.
Myśl globalnie. Jedz lokalnie.

 

środa, 26 września 2012

Food We Want to kampania, której celem jest promocja rolnictwa rodzinnego i ekologicznego, jako skutecznej metody walki z głodem, zmniejszenia ubóstwa i przeciwstawienia się zmianom klimatycznym. Kampania prowadzona jest w 8 krajach (Włochy, Polska, Portugalia, Hiszpania, Wielka Brytania, Kenia, Mozambik i Tanzania). Jej celem jest dzielenie się pomysłami, promowanie dobrych praktyk i zachęcanie do publicznej debaty o przyszłości żywności. W związku z tym odbędą się m.in. warsztaty, spotkania - 13-14 października w Łodzi (więcej tutaj!).


Nie wszystko musi podróżować.

Wybierz żywność pochodzącą z lokalnych upraw


sobota, 12 maja 2012

Projekt Warszawiak i Ania Rusowicz o tym że wyrzucanie jedzenia to zmarnowane hektolitry wody i energii... To część kampanii 'Nie marnuj jedzenia. Myśl ekologicznie' przygotowanej przez Federację Polskich Banków Żywności:


 

środa, 14 marca 2012

Inicjatywa wielu różnych środowisk pszczelarskich, zarówno zrzeszonych w związkach czy stowarzyszaniach, jak i pszczelarzy niezrzeszonych oraz organizacji pozarządowych działających m.in. na rzecz ekologii czy ograniczenia ekspansji upraw GMO i ich niekorzystnego wpływu na środowisko.

Więcej o 'Obronie pszczół' tutaj! i tutaj! i tutaj!

 

poniedziałek, 05 marca 2012

Jabłka przechowujemy na górnej półce, ziemniaki na dolnej zamknięte - te pierwsze wydzielają etylen, który spowalnia kiełkowanie ziemniaków, ich starzenie się. W ciemności nie wytwarza się trująca solanina.

 

Warzywa korzeniowe przechowujemy w pozycji pionowej w piasku, który utrzymujemy w odpowiedniej wilgotności - do tego służy lejek.

 

Ogórki, cukinie, paprykę trzymamy nad tacą z wodą - w temperaturze pokojowej przy odpowiedniej wilgotności będą długo świeże.

 

Jajka lepiej trzymać poza lodówką - skorupki mają mnóstwo mikrootworków przez które chłoną zapachy. Basenik służy do sprawdzania świeżości jaj - świeże tonie.

 

Ryż pochłania wilgoć - kilka ziarenek w buteleczce z solą, przyprawami zapobiega zbrylaniu.

Proste, znane od pokoleń techniki przechowywania żywności, teraz zapomniane - teraz są lodówki. JiHyun Ryou w projekcie 'Shaping traditional oral knowledge-save food from the fridge' przypomina o naturalnych sposobach przechowywania żywności, że bez lodówki można się obejść, że napewno wiele produktów nie potrzebuje lodówki. Dodatkowo wszystko w ładnym wydaniu. Na stronie savefoodfromthefridge można dowiedzieć się o wielu innych sposobach, można podzielić się swoją wiedzą na ten temat.

piątek, 10 lutego 2012

Suwerenność żywnościowa to możliwość podejmowania  przez mieszkańców danego kraju, regionu, miasta lub wsi decyzji odnośnie sposobu wytwarzania, przetwarzania i dystrybucji żywności. Tak, by wszyscy mieli dostęp do wystarczającej ilości zdrowej żywności, by żywność była uprawiana w ekologiczny sposób. To prawdziwa demokracja. Mieszkańcy lokalnej społeczności ustalają jak ma być uprawiana żywność, jak przetwarzana, pakowana, transportowana etc. To ludzie sami ustalają politykę rolną, a nie instytucje takie jak Bank Światowy czy Światowa Organizacja Handlu. To również respektowanie praw człowieka, praw kobiet i edukacja. Decyzje podejmowane są lokalnie, na poziomie gminy lub regionu np. o tym że żywność ma być wyłącznie uprawiana metodami ekologicznymi, że rolnicy mogą sprzedawać własne przetwory w gospodarstwie, że na opakowaniach jogurtu musi być informacja skąd pochodzą składniki.



O suwerenności żywnościowej więcej w książce 'Żywność i demokracja' wydanej przez Polską Zieloną Sieć. Publikacja Marcina Gerwina zgłębia temat żywności na świecie - jej braku, dystrybucji, jakie znaczenie ma suwerenność żywnościowa w walce z głodem. Po za teorią są praktyczne przykłady działań lokalnej demokracji, inicjatyw producentów i konsumentów żywności, pomysły jak i co możemy zrobić w tym temacie. Całość podana bardzo przejrzyście, jasno bez zbędnych i zawiłych zagadnień i lania wody. Zarówno dla tych co temat znają jak i tych zupełnie nie w temacie.

Książka w wersji elektronicznej dostępna na stronie globalnepołudnie.pl

W wersji papierowej również dostępna bezpłatnie (napewno była jakiś miesiąc temu) - Polska Zielona Sieć. Jedną książkę chętnie przekażę, jeśli ktoś jest chętny proszę dać znak w komentarzach i odezwać się na hangai@gazeta.pl

czwartek, 29 grudnia 2011

Dominic Wilcox proponuje jedną tabletkę zawierającą olej z wątroby dorsza każdego dnia. Na zdrowie!

 

środa, 07 grudnia 2011

'Festiwal Kultura i Nauka. Stop GMO! Ocalić polskie nasiona' to ogólnopolska akcja, alarm dla wszystkich! W dniach 9-11 grudnia w wielu miastach i miasteczkach odbędą się koncerty, spektakle, wystawy, jarmarki zdrowej żywności i wiejskiej sztuki, filmy i wykłady nt. zagrożeń GMO, happeningi, spotkania edukacyjne.

'To odpowiedź polskiego społeczeństwa na informację Ministra Rolnictwa o ''nowym'', rządowym projekcie ustawy o nasiennictwie, która otwiera Polskę na uprawy GMO. Brak w niej zapisów o zakazie obrotu nasion GMO i o zakazie wpisywania do katalogu krajowego odmian genetycznie zmodyfikowanych, co otworzy Polskę na uprawy GMO...Tymczasem Polacy, podobnie jak mieszkańcy innych krajów UE, w zdecydowanej większości są przeciwni stosowaniu GMO przy produkcji żywności.'

Akcję popiera wielu artystów m.in Zbigniew Libera, Kazik Staszewski, Tomek Lipiński, Piotr Młodożeniec:


'DZIŚ NATURA NALEŻY DO BOGA. CZY CHCESZ BY JUTRO BYŁA WŁASNOŚCIĄ MONSANTO???' - pyta Zbigniew Libera

Więcej o wydarzeniach festiwalowych tutaj!

 
1 , 2
| < Maj 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi
statystyka blogi Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...